Bestrijding van zwammen en houtrot
Zwammen in uw woning. U moet er niet aan denken! Ze kunnen vervelende houtrot veroorzaken. Maar hoe ontstaat een zwam nu eigenlijk? Hoe ontwikkelt de zwam? Wat kunt u er aan doen? En wat kunnen wij er aan doen?
Hoe ziet aangetast hout eruit?
Houtrot in gebouwen komt voor in twee typen, namelijk Bruinrot en Witrot.
Wanneer schimmels de cellulose in het hout afbreken, ontstaat bruinrot. Hout met bruinrot is donkerder van kleur. Ook zitten er scheuren in, vaak in een enigszins kubusvormig patroon. Ernstig aangetast hout dat droog is, laat zich makkelijk met de vingers tot poeder wrijven. Veel hout met bruinrot blijft aan het oppervlak min of meer onaangetast.
Wanneer schimmels naast de cellulose ook de lignine afbreken, ontstaat witrot. Hout is dan veelal lichter van kleur en ziet er vezelachtig uit. Bij aanraking valt het hout vaak in vezels uiteen, maar het laat zich niet tot poeder fijn wrijven.
Zwammen zijn er in een aantal soorten, te weten de Huiszwam (Serpula Lacrymans) en de Kelderzwam (Coniphora Puteana). Deze zwammen worden ook wel bruinrot genoemd.
Welke soorten zwammen zijn er?
Er zijn 2 soorten zwammen te herkennen, namelijk de Huiszwam en de Kelderzwam.
Huiszwam (Serpula Lacrymans)
De vlokken van de zichtbare huiszwammen zijn veelal wit tot grijs, vaak zijn er ook gele vlekken en waterdruppels waarneembaar. De strengen of uitlopers hebben een dikte van 1cm. In droge toestand kan de vlok er wat brosachtig uitzien. Het vruchtlichaam heeft een dikte van 1-3 cm dik en heeft een witte rand. Op de vloer vind je vaak een grote hoeveelheid bruin gekleurde stof.
Kelderzwam (Coniphora Puteana)
Deze zwam heeft een waaiervormige structuur. Op zowel hout en muren is deze structuur goed te herkennen. De zwam heeft donkerbruine tot zwart gekleurde schimmeldraden en verschijnt vaak in een waaiervorm. De afmetingen van de strengen zijn doorgaans niet dikker dan 1 a 2 mm. Het vruchtlichaam van de kelderzwam vind je meestal gehecht aan het hout met een dikte van 3mm.
Het vruchtlichaam is in het beginstadium okerkleurig maar kleurt later bij naar donker of olijfkleurig bruin. De rand blijft gelig wit. Het vruchtlichaam kan tot 50 centimeter groot en diameter worden. Regelmatig wordt de Kelderzwam aangezien voor een spinnenweb. Pas op dat u boomwortels niet aanziet voor zwamdraden.
Hoe ontstaat zwam?
Hout kan vele eeuwen in perfecte conditie blijven. Helaas niet als het langdurig vochtig of nat is, dan kunnen schimmels veel houtsoorten afbreken en daarin houtrot veroorzaken. De belangrijkste maatregel tegen houtrot is het wegnemen van het vochtprobleem. Het aangetaste hout dient te worden vervangen. Na de vervanging van de besmette delen dient het nieuwe en overige houtwerk te worden behandeld met een daarvoor bestemd zwam bestrijdingsmiddel.
Stappenplan huiszwambestrijding
- Een gediplomeerde zwaminspecteur komt bij u langs voor een nauwkeurig onderzoek. Hij kan u met behulp van de juiste apparatuur een duidelijk beeld geven van de aard en mate van de besmetting en zwamschade.
- Naar aanleiding van deze inspectie stellen wij een plan van aanpak op en verstrekken u een offerte voor het bestrijden van de huiszwam.
- Indien u ons opdracht geeft nemen wij contact met u op.
- In goed overleg met u maken wij een planning voor het bestrijden van de huiszwam.
- Het aangetaste en besmette hout, de besmette grond en afvalmateriaal worden zorgvuldig verwijderd.
- De besmette muren, grond en overige houten delen worden behandeld. Dit is alleen toegestaan met, door de overheid, goedgekeurde middelen, voorzien van een toelatingsnummer.
- Na de zwambestrijding is het mogelijk om verschillende herstelsystemen toe te passen.
Meer weten?
Bel 0183 647 442 of stuur een e-mail naar Correct Ongediertepreventie. U kunt hieronder ook een offerte aanvragen.
Vrijblijvende offerte aanvragen
Wij adviseren u graag over bestrijding van zwammen.
Werkgebied
- Ongediertebestrijding Nijmegen
- Ongediertebestrijding Den Bosch
- Ongediertebestrijding Waalwijk
- Ongediertebestrijding Oosterhout
- Ongediertebestrijding Gorinchem
- Ongediertebestrijding Tilburg
- Ongediertebestrijding Veenendaal
- Ongediertebestrijding Amsterdam
- Ongediertebestrijding Rotterdam
- Ongediertebestrijding Utrecht
- Ongediertebestrijding Almere
- Ongediertebestrijding Den Haag
Ongediertepreventie
Vestiging Wijk en Aalburg
Ambachtstraat 6
4261 TJ Wijk en Aalburg
t. 0183 647442
info@correct-ongediertepreventie.nl
Vestiging Gorinchem
Techniekweg 15
4207 HC Gorinchem
t. 0183 647442
info@correct-ongediertepreventie.nl