Overlast van bedwantsen? Bestrijden en kosten

Bedwantsen, wat kun je er tegen doen?

Een bedwants, ook wel wandluis of bedluis genoemd, is een insect die zichzelf voedt met het bloed van mens of (huis)dier. Bedwantsen zijn klein, gemiddeld ongeveer 6 mm. lang.
Bedwantsen kunnen heel lang zonder voedsel, namelijk tot zo’n 35 weken. Ze zijn roodbruin van kleur en na een ‘bloedmaaltijd’ worden ze donkerrood. Bedwantsen houden niet van licht. Na een nachtelijke bloedmaaltijd bij de mens gaan ze terug naar hun donkere schuilplaats.

Bedwantsen kunnen alleen leven in de directe nabijheid van mens en dier en komen het meest voor in slaapkamers. Als u uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kunt u last hebben van bedwantsen. Ook kunt u in de buurt van hun schuilplaatsen donkere huidschilfertjes aantreffen. Bedwantsen kunnen zich makkelijk verspreiden omdat ze vrij snel lopen, ook tegen plafonds. Via scheuren en naden in muren en leidingen komen ze in andere slaapkamers. Via bagage, meubilair of beddengoed komen bedwantsen in andere woningen terecht.

Overzicht kenmerken bedwants

  • Grootte: 4,5 – 9 mm
  • Kleur: roodbruin tot donkerrood
  • Voorkeursplek: slaapkamers
  • Overlast/schade: huidirritatie en jeuk

Op welke manier kunt u overlast van bedwantsen ervaren?

Bedwantsen voeden zich met het bloed van mens of (huis)dier. Een beet van de bedwants veroorzaakt jeuk en zwellingen.

Zijn er risico’s voor de gezondheid?

Bedwantsen kunnen virussen of bacteriën bij zich dragen. Uit onderzoek is echter nog niet gebleken of door een beet van een bedwants iemand ook daadwerkelijk besmet kan raken. De klachten na beten van een bedwants kunnen variëren van geen reactie tot uitgebreide huidklachten, die waarschijnlijk nog dagen na blootstelling kunnen ontstaan. De wondjes genezen over het algemeen snel. Soms komen huidinfecties voor. Als de bultjes worden opengekrabd ontstaan littekens. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. De aanwezigheid van bedwantsen kan voor mensen een behoorlijke belasting betekenen, vooral door de paniek die erdoor kan ontstaan.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

Overlast van bedwantsen komt doordat ze in uw spullen kruipen en u deze vervolgens verplaatst. Denk aan tassen en koffers. Deskundige bestrijding is het enige wat u kunt doen tegen overlast van bedwantsen.

Wat kan Plaagdierbeheersing van Correct doen?

Als u vermoedt dat u last hebt van bedwantsen, laat dan de bedwants door ons onderzoeken. Stuur ons hiervoor een duidelijke foto toe. Wij voeren naast de behandeling van uw woning ook een buurtonderzoek uit om na te gaan of buurtbewoners dezelfde klachten hebben.

Behandelwijze

De plaatsen waar de bedwants vaak zit, zoals plinten in slaapkamers, de ombouw van bedden, randen van matrassen, richels van bedden en achter schilderijen, worden allemaal behandeld. Wij verzoeken u dringend niets te verzetten of te verwijderen uit de ruimte voordat de behandeling heeft plaatsgevonden. U dient hierna de behandelde ruimte(s) twee uur goed te luchten, voordat u er weer naar binnen kunt. Dit geldt ook voor huisdieren. Na de behandeling mag u minimaal één week niet stofzuigen of schoonmaken, omdat u anders de nawerking van het bestrijdingsmiddel beperkt.

Na de behandeling moet beddengoed direct worden gewassen of gestoomd. Om het verplaatsen van bedwantsen te voorkomen, mag u behandeld meubilair etc. niet ‘verhuizen’ naar ruimten waar geen bestrijdingsmiddel is gebruikt. Na ongeveer vier tot zes weken komen we bij u langs voor controle. Vaak is een tweede behandeling nodig.

Kosten

Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch en/of op locatie. Er kunnen wel kosten verbonden zijn voor een bezoek aan huis of een behandeling door een dierplaagbestrijder. (bij behandeling worden de kosten van huisbezoek op de totale rekening in mindering gebracht). Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. In bepaalde gevallen zijn de kosten voor rekening van de huiseigenaar.

Offerte aanvragen

Voor bedrijven en instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.