De steekmug | Wat kun je er tegen doen?

Wat kun je doen tegen muggen?

Zomer!! Heerlijk, nou ja, wat je een zomer noemen mag dan…. Het lijkt er meer op of de moesson zo af en toe onze kant op komt. Van regen wordt je niet altijd even vrolijk. Toch is het typisch Nederlands. De prachtige wolkendekken kom je veelal op beroemde schilderijen tegen. Of dat het vroeger altijd beter was…. Die zomers….

Het natte weer zorgt echter wel voor behoorlijke problemen. Het regent, dus het is nat. Maar niet dusdanig dat de straten vol lopen. Met uitzondering van een plaatselijke hoosbui blijft de overlast veelal toch redelijk beperkt. Het kwakkelt eerder. Dit noemen wij kwakkelweer. Voor de bestrijder op zich ook niet heel ongunstig.

Het zoemend geluid

Het meest irritante verschijnsel is toch wel de steekmug. In sommige streken ook wel mezik genoemd. Steekmuggen maken een zoemend geluid dat goed hoorbaar is als de mug dichtbij komt. Dit heeft deels te maken met de voortplanting van de muggen. Ze leven in het donker en kunnen elkaar moeilijk vinden. Muggen gebruiken daarom geluid om elkaar te kunnen lokaliseren in het donker. Alleen de (stekende) vrouwtjes maken zoemgeluiden, die worden opgevangen door de geveerde antennes van de mannetjes. Iedere soort produceert een iets ander geluid, zodat de mannetjes niet paren met een vrouwtje van een andere soort.

Waar komt de steekmug voor?

Steekmuggen komen over de hele wereld voor, behalve in heel koude gebieden zoals rond de polen. Het verspreidingsgebied van veel soorten wordt groter door de opwarming van de aarde. Onder andere de malariamug rukt hierdoor op naar het noorden. In Nederland en België zijn steekmuggen hooguit irritant, maar ze zijn wereldwijd verantwoordelijk voor de dood van 1 op de 17 mensen: jaarlijks worden ongeveer 700 miljoen mensen besmet met een door steekmuggen verspreide ziekte.

Steekmuggen gebruiken zicht, maar nemen voornamelijk geuren en temperatuurverschillen waar om de gastheer op te sporen. De meeste muggen, zoals de Culex pipiens bijten zoogdieren en vogels, die eerst visueel worden opgespoord. Geuren en warmteverschillen worden pas opgemerkt als de mug dichterbij is.

Wat kun je er tegen doen?

Door het zogenoemde kwakkelweer ontstaan er in potjes en versierselen in de tuin kleine poeltjes water. In deze poeltjes gedijt de steekmug opperbest. Ook is de afwatering van de dakgoot, of het schoonhouden van het grinddak een heel goed preventiemiddel. Door de potjes om te keren, de versierselen droog te houden en zo af en toe het dak eens na te zien voorkomt u grotendeels de overlast van de steekmug. Een goede methode zijn ook de horren. Deze zijn veelal voor weinig geld te koop bij een bouwmarkt. Een beetje handige persoon maakt ze zelf op maat.

Een bestrijdingsmiddel kan veelal achterwege blijven. Toch slapeloze nachten?
Neem eens contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.