Overlast van steenmarters?

In Nederland zijn de aantallen steenmarters de afgelopen jaren flink toegenomen. Doordat een steenmarter zich makkelijk aanpast kunnen zij bijna overal voorkomen. Hierdoor komen steenmarters steeds vaker voor in een stedelijke omgeving. Een steenmarter is dus een cultuurvolger geworden. Steenmarters zijn relatief schuw en het zijn nachtdieren. maar in deze periode, als de dagen korter zijn, is de kans vrij groot dat je er een ziet lopen.

Overlast

Doordat er steeds meer steenmarters zijn kan dit in sommige gevallen voor overlast zorgen.

Dit kan bestaan uit herrie en/of stankoverlast als zij in een spouw of op zolder zitten. Met name als ze jongen hebben. De uitwerpselen van een steenmarter geeft een penetrante geur af maar ook meegesleept voedsel gaat stinken. Ook kan een steenmarter voor kapotte kabels in de auto zorgen.

Preventie

Een steenmarter kan door een gaatje vanaf 5 cm. Correct-Ongediertepreventie kan voor u wering maken zodat de marter nier naar binnen kan komen.

Vaker komt het voor dat de steenmarter al in de woning zit dan wordt het een ander verhaal. Een steenmarter is beschermd en mag daarom niet worden geweerd van de verblijfplaats, in dit geval de woning. De steenmarter mag ook niet gedood worden!

Schakel altijd een deskundige in wanneer u overlast ervaart van een steenmarter.

Steenmarters zijn beschermde dieren dus je mag deze niet zomaar vangen.

https://correct-ongediertepreventie.nl/ongediertepreventie/faunabeheer/