Wespen overlast: hoe verwijder ik een wespennest?

Wie kent ze niet? Wespen, zoemende insecten die ervoor zorgen dat mensen op de loop gaan, om zich heen slaan, gaan gillen enz.. Wespen zijn dus niet favoriet!

Kolonie

Een wespenkolonie bestaat uit drie verschillende types wespen: de koningin, de mannetjes en de werksters. De koningin legt eerst eitjes waar de werksters uit komen, dan volgen de mannetjes en als laatste nieuwe koninginnen. Na de zomer treden er verandering op in de wespenkolonie. In de herfst gaat de nieuwe generatie wespenkoninginnen op zoek naar een plaats om te overwinteren. Op deze plek houden zij een winterslaap. Ze laten de oude koningin en de rest achter in het nest. Vanwege een afname van insecten in de natuur zal een groot deel van de achtergebleven wespen de winter niet overleven door een gebrek aan voedsel.

Nest

In het voorjaar wordt de nieuwe koningin wakker door de warmte van de zon en bouwt een nieuw nest.

Dit nieuwe nest is kort bij de overwinteringsplaats. Wanneer je een oud nest vindt ben je vaak niet van de wespen af. Door de zachte winters gaan de wespen niet altijd meer dood die achter blijven. Dit komt door dat de planten langer in bloei blijven waardoor insecten(larven) ook beter overleven. Deze worden gegeten door de wespen die achterblijven in het oude nest. Wanneer er dus een zachte winter is, zoals dit jaar tot nu toe het geval is, moet er rekening gehouden worden met veel wespen in de zomer.

https://correct-ongediertepreventie.nl/ongediertepreventie/wespen-vliegen/